
Vedonlyönnin pitäisi olla viihdettä ja tuoda ainoastaan hieman lisää jännitystä elämään, mutta se ei saisi kuitenkaan tulla ongelmaksi. Joskus pelaaminen saattaa kuitenkin lähteä käsistä ja se mikä alkoi harmittomana vedonlyöntinä onkin nyt peliongelma. Vastuullisen vedonlyönnin ytimessä on ennaltaehkäisevä toiminta. Kun tunnistaa oman pelaamisensa riskitekijät, voi myös ehkäistä peliongelman ennen kuin se on päässyt pahaksi.
Vedonlyönnin aloittaminen
Vedonlyönti on mielenkiintoinen tapa saada urheilutapahtumiin lisäjännitystä. Jokainen voi aloittaa pienellä panoksella ja kokeilla onneaan vedonlyönnin parissa. Ammattimainen urheiluvedonlyönti on asia erikseen, sillä siihen vaaditaan vuosien harjoittelu ja matemaattisia taitoja.
Vedonlyöntibonukset ovatkin helppo tapa tutustua vedonlyöntiin ja ne kuuluvat siihen olennaisena osana. Luultavasti lähes kaikki pelaajat myös hyödyntää vedonlyöntibonukset. Ovathan ne ilmaista rahaa suoraan pelaajan tilille. Kuitenkin niiden lunastaminen saattaa olla joskus vaikeaa, koska niihin sisältyy niin paljon erilaisia sääntöjä sekä ehtoja.
Vedonlyönti omien varojen mukaisesti
Monilla vedonlyöntisivustoilla on tarjolla monia mahdollisuuksia oman pelaamisen rajoittamiseen. Mikäli tietää olevansa helposti addiktoituva henkilö, on järkevää asettaa itselle tiukat rajat. Kaikki vedonlyöjät hyötyvät pelirajoista, niistä ei ainakaan ole kenellekään haittaa.
Suurin osa vedonlyöjistä pelaa vain sillä rahalla, mikä on oikeasti varaa hävitä. Toisilla kuitenkin vedonlyöntiin ja ylipäätään pelaamiseen voi kehittyä helpommin riippuvuus ja siitä tulee ongelma. Viimeistään siinä vaiheessa, kun vedonlyönti ei ole enää viihteellistä, pitää nostaa kädet pystyyn ja todeta että tarvitsee apua.
Vedonlyönti ei ole rahan tienaamiskeino ja jos pelaaja vain jatkaa edelleen aikomuksena saada takaisin hävityt rahat, ollaan jo melko syvällä suossa. Monesti tulee sellainen tunne, että kyllä nyt tuuri kääntyy ja tällä kierroksella on tosi hyvä onni. Mutta kierre on valmis kun tappiota koitetaan paikata lyömällä aina vain enemmän vetoa. Onkin siis opittava hahmottamaan, milloin vedonlyönti on vielä hallinnassa ja koska se pitää lopettaa.
Vastuullisen vedonlyönnin vinkit
Useimmille ihmisille rahapelaaminen on viihdyttävää ajanvietettä mutta toiset niinpä ovat hyvät vinkit tarpeen. Näin on mahdollista hallita omaa vedonlyöntiään paremmin ja huomata milloin hälytyskellojen tulisi soida. Jos mikä tahansa seuraavista pätee itseen, on suositeltavaa ryhtyä heti ratkaisemaan ongelmaansa ennen kuin se muuttuu vieläkin pahemmaksi:
- Ylittää itselle asettamansa tappiorajan.
- Huoma alkaneensa lainaamaan rahaa vedonlyöntiin
- Vedonlyönnille on hyvä asettaa jokin aikarajoitus, ettei tule epähuomiossa pelattua liikaa.
- Pelaamisesta tulee pitää taukoa mahdollisimman usein.
- Ei harrasta vedonlyönnin vastapainoksi muita aktiviteetteja.
- Lyö vetoa silloinkin, kun on stressaantunut, masentunut tai päihtynyt.
- Jos huomaa, että itsellä ja kumppanilla on koko ajan riitoja vedonlyöntiin liittyen ja kuinka paljon aikaa ja rahaa siihen kuluu, mutta ei silti pysty vähentämään vedonlyöntiään.
- Jos huomaa käyttäneensä vedonlyöntiin rahoja, jotka olisi tarvittu esimerkiksi vuokraan, asuntolainaan, ruokaostoksiin tai lämmityskuluihin.
- Kun viettää aikaa perheen kanssa tai töissä ja huomaa miettivänsä koko ajan seuraavia vetojaan.
- Vedonlyönti nähdään yrityksenä saada lisää rahaa nopeasti.
Kuinka voi itse hillitä vedonlyöntiään?
Useimmat vedonlyöntisivustot voivat sulkea oman käyttäjätilin väliaikaisesti tai pysyvästi. Jos tuntuu, että pelaaminen on mennyt liian pitkälle, tämä voi olla hyvä ratkaisu. Myös talletusten määrää ja suuruutta voi rajoittaa.
Pelirahan määrää on hyvä vähentää. Jos on vaikeaa asettaa itselleen rajoituksia, voit valtuuttaa vaikkapa sukulaisen tai läheisen henkilön tarkistamaan säännöllisesti pankkitilinsä. Näin ei pääse pelaamaan ilman, että kukaan siitä ei tietäisi. Tilanteeseen on näin mahdollista puuttua ennen kuin se on muodostunut isoksi ongelmaksi.
Jos huomaa että itsellä on on uhkapeliongelma, on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Tähän ongelmaan on oikeus saada hoitoa. Hoitotapoina voivat olla esimerkiksi yksilö- ja ryhmäkeskustelut.
Vertaistukiryhmissä on mahdollista tavata henkilöitä, jotka ovat itsekin tai ovat aikaisemmin olleet samassa tilanteessa kuin itse. Usein se auttaa, että pääsee omasta ongelmastaan keskustelemaan jonkun kanssa.